Hoppa till innehåll

SKÖTSEL & HÄLSA

Att Cockerpoo är en blandras innebär inte att man kan göra avkall på skötsel och hälsa. När man har köpt en mix av två eller flera raser är det en god id’e att ta reda på de olika respektive rasernas svagheter och ge särskild akt på detta hos sin cockerpoo.

Cockerpoons päls fäller inte och behöver därför ägnas en hel del tid och skötsel. Med olika borstar och kammar efter eget tycke bör pälsen borstas genom helt och hållet minst en gång i veckan. Pälsen har en tendens att tova sig framförallt i armhålorna vid frambenen och bakom öronen. Det finns ingen rasstandard som styr cockerpoons frisyr så man väljer själv utseende och pälsens längd. För hundens eget bästa är det bra att klippa rent framför ögonen och i öronen. Om ögonen rinner kan man torka rent med en mjuk fuktad trasa. Man kan klippa med sax eller maskin beroende på hundens vana, men viktigt är att man har ett stadigt bord med halkfri matta eller duk. Börja vänja valpen tidigt att stå stilla på bordet och bara en liten stund åt gången i början. Glöm inte mycket beröm och godis så att det blir en positiv stund.

Klorna bör klippas regelbundet varje eller varannan vecka beroende på slitaget. Gör man det till en vana redan som valp varje gång den står på bordet blir det snart naturligt och enkelt. Klipp hellre bara ett par klor åt gången än att pressa valpen att sitta stilla en längre stund.

Det foder som valpen ätit hos uppfödaren ska man försöka fortsätta med den första tiden i det nya hemmet.  Vill man sedan byta till annat foder är det bra att blanda ut det gamla fodret med det nya fodret ett par dagar.

Alla cockerpooägare inser någon gång att det är oåterkalleligt att man måste klippa rent hunden från tovor mm. Även den första valppälsen kan vara ganska knepig att hålla efter, så tack koch lov har inte cockerpoon någon rasstandard utan man klipper den som man vill brukar jag säga till mina valpköpare.

Nu har även jag hamnat i valet och kvalet – ska jag försöka klippa någon snygg cockerpoofrissa eller hur ska jag hantera denna lurviga hårboll som nu lämnat valpstadiet och blivit en vuxen hund?

Helgen tillbringades vid klippbordet och en hel del päls blev det – ner i soptunnan. Ju mer man klipper desto mer inser man att lika bra att börja om från början och det växer ju faktiskt ut igen!!

Knappt man fattar det är samma hund!